woensdag 10 september 2008

Wist Ovidius veel. Hermatologisch getest, M/V

Een vrouw. En een man. Maar één vrouw. En één man.
Alles tegelijk en allebei apart. Één iemand.

Confronterende en herkenbare frustraties worden in hoog tempo en op een humoristische wijze het publiek in gegooid door deze talentvolle Eva Marie de Waal. Ze weet het zware onderwerp van hermafrodie op zo’n manier te brengen dat het me eerst afstoot, dan ontroerd. De agressieve en tegelijk kwetsbare opstelling van de speelster wordt nog eens versterkt door het feit dat ze helemaal alleen op klein rood podiumpje staat waar ze de hele voorstelling niet vanaf komt. Eerst zonder hakken, en dan weer met. Pruik op, pruik af. Onder haar strakke pak sexy lingerie en een roze onderbroek over een blauwe onderbroek heen. Alles wat direct te maken heeft met ofwel vrouwelijke, ofwel mannelijke uiterlijkheden gooit ze op bepaalde momenten van het podium af. Ze blijft uiteindelijk achter in haar eenzame kleine wereldje met de spullen die haar definiëren als man of vrouw daaromheen gedrapeerd.

Wat als je helemaal niet wilt kiezen? Mannen hebben zo hun voordelen, vrouwen ook. Die kunnen een hoog stemmetje opzetten als ze iets stoms doen. Een pruillip trekken om iets voor elkaar te krijgen. Giechelen wanneer ze even verlegen worden. Mannen daarentegen moeten stoer zijn en kunnen geen hoog stemmetje opzetten als ze iets stoms doen. Zij moeten stoer en sterk zijn, muizen vangen wanneer vrouwen gillend van bank naar stoel springen.

‘Ik ben Adam en Eva tegelijk, kan ik niet gewoon zo blijven?’ huilt ze wanneer blijkt dat ze voor de zoveelste keer gedwongen wordt een keuze te maken. Ridder, prins of prinses. Het liefste wordt ze een kapitein van een duikboot en een balletdanseres tegelijk. Ze zit gevangen tussen deze twee persoonlijkheden maar kan en wil niet kiezen.

Onder begeleiding van muziek die abrupt stopt met één handgebaar laat ze zien hoe een man een vrouw kan nemen en hoe een vrouw onder luid geschreeuw kan klaarkomen.

Door het geweldige spel van Eva Marie vloog de tijd en heb ik me meerdere malen moeten inhouden om mijzelf niet te verliezen in de slappe lach. Hoe zij uiterst typische eigenschappen van mannen en vrouwen precies kan uitbeelden; het was hilarisch en treffend tegelijk.

Uiteindelijk staat ze als doventolk de tekst van de muziek te begeleiden waarin wordt verteld hoe men het beste zijn of haar leven kan leven en inrichten. Komt het er dan op neer dat ze niet kiest? Niet man zijn, niet vrouw zijn? Maar alles. Ze kiest voor het leven.

Terugdenkend aan de rondvliegende pumps en kipfiletjes denk ik op weg naar het station aan Ovidius. Hij schreef in de eerste eeuw v. Chr. dat Hermaphroditus, zoon van Hermes en Aphrodite, werd bemind door de nimf Salmacis en met haar vergroeide tot één persoon; man en vrouw in één. Wist Ovidius veel dat twintig eeuwen later zijn verhalen nog steeds voor zoveel verschillende kunstuitingen vruchtbare inspiratiebronnen bleken te zijn.

Eva Marie de Waal. ‘Hermatologisch getest: M/V’. Gezien: maandag 8 september 2008, Compagnietheater Grote Zaal. Niet meer te zien. Winnaar ITS Award 2008. Zie verder www.amsterdamfrigefestival.nl.

Geen opmerkingen: