donderdag 11 september 2008

WANPRESTATIE VAN ISH-TONEEL

Het ISH-toneel zal ongetwijfeld hebben gedacht dat dit toneelstuk perfect in hun straatje zou passen. Een groep die probeert wat meer “straat” in het toneel te gooien, vindt toch aanspraak bij een stuk wat over gamen gaat. Desalniettemin slaat het ISH-toneel de plank volledig mis.

Helmet is een stuk dat gebaseerd is op het format van de Playstation. Hoofdrol hierin hebben twee jongens. Sal, de eigenaar van een gamewinkel en Helmet, of eigenlijk Roddy, een puber die continu in Sal’s winkel rond hangt. Beiden hebben ze gemeen dat ze de realiteit uit het oog verliezen. Ze weten het spel niet meer te onderscheiden van het leven. Klinkt als een stuk waar een initiatief als het ISH toch wel echt iets mee zou kunnen doen, maar helaas komt dit bedrogen uit, want naast een paar kleine breakdance-moves en wat beatboxing, gebeurt er weinig aparts en dat is jammer, want dan komt het dus aan op het zuivere acteerwerk van de acteurs en dat viel bij vier van de zes ontzettend tegen. Daarnaast was het ook uitermate vervelend om een uur lang naar straattaal te luisteren en dan duid ik niet op een bepaald jargon of iets dergelijks maar meer op slordige zinnen met accenten die het onduidelijk maakten de acteurs te verstaan. Er was een hoog “weet je” gehalte. Tot slot bestond het decor enkel uit kartonnen dozen, wat niet echt de impressie van een virtuele gamewereld wekte, en was het verhaal ontzettend complex. Pas na een tijdje werd me duidelijk wat precies de rol was van de jongen die naast me zat met een Playstation-controller. Allemaal jammer, want wat blijft erover als het saai is, onverstaanbaar, complex, kaal en slecht geacteerd? Juist,niet zo heel veel!

Het ISH-toneel had hier met zijn kwaliteiten, waar ze bekend om staan, veel meer uit kunnen halen! Ga niet proberen heel serieus te acteren, maar gooi er wat meer streetdance, breakdance, whateverdance in! Dan was het wellicht minder saai om naar te kijken en waren we ook afgeleid geweest van het slechte acteerwerk!

Wat?: Helmet
Tekst?: Douglas Maxwell
Regie?: Muriël Besemer
Wie?: ISH-toneel
Wanneer?: Maandag 8 September
Waar?: Rozentheater (in teken van Amsterdam Fringe festival)

Geen opmerkingen: