donderdag 11 september 2008

BOBBEL EN/OF TIETEN

Het uitgelaten publiek komt binnen. Al snel verstomt het gepraat, vanwege de aanwezigheid van een persoon op het toneel. Deze wacht geduldig tot er volledige aandacht is, haalt nog een keer adem en begint dan als een wervelwind aan zijn monoloog. De persoon draait zich om en er is een mooie vrouw te zien, maar wacht..wat is dat nou? Een bobbel? Huh? Is het nou een man of een vrouw? Binnen een paar seconden maakt Eva Marie de Waal duidelijk waar haar monoloog overgaat.

Ze speelt een hermafrodiet, een organisme dat zowel vrouwelijke als mannelijke geslachtsorganen bevat, die verkent of ze liever een meisje of een jongetje wil zijn of gewoon allebei. Tijdens deze zoektocht gaat ze alle clichés van het man en het vrouw zijn af. Iedereen in de zaal herkent zich wel in haar monoloog en lacht dan ook hartelijk om de stereotypen die ze neerzet. Met een piepstemmetje onderzoekt ze de vrouw, inclusief blonde pruik en de bijbehorende emotionele instabiliteit, om vervolgens in een rap tempo over te springen naar de man en zijn nonchalance. Gedurende de gehele voorstelling blijft het interessant, vernieuwend en weet de Waal de interesse van het publiek te behouden. Haar krachtige fysiek zorgt voor de voltallige aandacht van iedereen in de zaal en de snelle overgangen in de voorstelling die variëren van muziek naar stilte, of van rustig naar snel en actief maken de voorstelling een dynamisch geheel dat voor op en top entertainment zorgt.

Men zou ervoor kunnen kiezen dit onderwerp te benaderen vanuit een zeer serieus oogpunt, maar Eva Marie de Waal kiest ervoor om het cynisch te benaderen. De problemen van het gender worden aan de tand gevoeld op een vermakelijke manier die door haar eigen persoontje een verpletterende indruk op de mensen achterlaat. Een voorstelling waar men nog lang over napraat!

Wat?: Hermatologisch getest : M/V
Wie?: Eva Marie de Waal
Wanneer?: Maandag 8 September
Waar?: Compagnietheater (in het teken van het Amsterdam Fringe Festival)

Geen opmerkingen: