vrijdag 12 september 2008

Onschuld in Jarretels

Fringe Festival
Datum: vrijdag 5 september 2008

Voorstelling: Modelleren met modellen
Maker: Rob van Wijngaarden
Locatie: De Veemvloer

Onschuld in Jarretels
door: Yvonne Kruiper

Een etalage. Een etalagepop. Zonder kleding en met een blonde pruik. Linkervoet iets naar voren. Grote bruine, starende ogen. Ze knippert.
Het publiek dat de hal van het Veemvloer Theater binnenkomt loopt langs haar heen, niet opmerkend dat zij geen pop is. Zij die het wel zien blijven staan kijken. Een moedervlek boven haar borst. Rode bultjes boven haar schaamlip. Haar buik gaat zachtjes op en neer. Het model geeft geen kik. De gêne over zoveel intimiteit laat ze over aan de toeschouwer. Haar aanblik blijkt slechts een voorproefje, want even later wordt het publiek meegenomen naar de galerie waar de kunstenaar zijn schilderijen inclusief modellen tentoonstelt.
Rob van Wijngaarden wil naar eigen zeggen met deze expositie ingaan tegen de maatschappelijke industrie waarin het vrouwelijk lichaam louter als seksobject wordt neergezet. Hij pleit voor herwaardering van het vrouwelijk schoon als onderwerp van kunst.
In een gekunstelde rede, voorgelezen door de zogenaamde burgemeester, laat hij zijn theorieën uiteenzetten. Om zijn eigen woorden kracht bij te zetten is hij tussen het publiek gaan staan om zijn eigen betoog toe te juichen. Een dubieuze zet die zijn geloofwaardigheid niet ten goede komt.
Als van Wijngaarden werkelijk de intentie heeft om het vrouwelijk lichaam te ontdoen van het sexuele imago, is het de vraag waarom hij de meisjes, allemaal kaalgeschoren, opdracht geeft om jarretels aan te trekken. Jarretels zijn tenslotte sexy bedoeld en worden niet gedragen omdat ze zo lekker zitten.
De expositie op zichzelf is een fascinerende belevenis, maar de woorden van de maker stroken niet met wat hij ons voorschotelt. Wanneer hij ook nog eens een meisje met eigen handen uitkleedt, van bh en slip ontdoet, haar handen ruw over haar lichaam verplaatst en onderwijl foto’s maakt, overheerst bij het verlaten van de zaal toch vooral de gedachte: “wat een walgelijk mannetje”.

1 opmerking:

Rob van Wijngaarden zei

Wat maakt een naaktmodel is een audio-tour waarbij de bezoeker langs een serie schilderijen en de lichaamsdelen van een tweetal naaktmodellen wordt geleid. De naakte waarheid van het model wordt vergeleken met de beeltenis op doek. Het stuk eindigt in een dialoog tussen twee modellen die al de lichaamsdelen combineren tot een totaal, en hun rol in het proces van de totstandkoming van een schilderij toelichten.

18 en 19 april 2009, 12.00-18.00 uur (elke 15 minuten start een nieuwe voorstelling), Bankastraat 1F, 1094 CZ Amsterdam

Dit jaar wordt er weer een open atelier route georganiseerd in het Amsterdamse stadsdeel Zeeburg. Speciaal voor deze open atelier route spelen we de performance Wat maakt een naaktmodel.