woensdag 10 september 2008

En met het zwaard verdween ook de structuur

In gestreepte pyjama’s betreedt de uit Rusland afkomstige band “Marynka & the flowers” het podium. Afgestudeerd aan zowel de theateracademie als het conservatorium, dat klinkt veelbelovend! Met een fake smile wordt het eerste nummer ingezet. Een dame aan een tafeltje begint, in contrast met de nog altijd lachende zangeres, stoïcijns een tekst voor te lezen. Met semi-poëtische vragen als: “Hoe lang duurt het leven? En hoe kort de dood?” wordt gepoogd het publiek aan het denken te zetten. Poging mislukt, het publiek in de kelder van Paradiso heeft maar weinig oog voor de performance, bestelt nog maar een biertje en praat weer verder over het weer.

Reden voor de zelfmeegebrachte geluidsman om het volume omhoog te gooien. De percussionist, toetsenist, cellist en zangeres lijken elkaar te willen overstemmen, en de hoge piep veroorzaakt door de apparatuur die het volume niet aankan maakt het geheel niet aangenamer.

Dan maar op een andere manier proberen. De dame achter het tafeltje stapt naar voren, danst voor het podium, pakt een bloem uit een vaas en laat het, waarom ook niet, in haar keel glijden. De aandacht van het publiek is er nog niet helemaal, dan maar met een zwaard proberen. Binnen enkele seconden verdwijnt ook het zwaard in de keel van de Russische schone. Maar het kan natuurlijk altijd groter en schokkender. Een ijzeren klerenhanger is de volgende stap. Binnen enkele seconden verdwijnt ook deze in haar keel, na een knik met haar nek haalt ze de kleerhanger er weer gebogen uit. Knap, dat wel, maar wanneer er een Russische versie van Brel’s “Ne me quitte pas” ingezet wordt is de samenhang helemaal zoek.

En als er van structuur dan toch geen sprake lijkt te zijn, waarom jezelf dan niet ook nog met je armen op je rug vast laten gespen? Om vervolgens aan het publiek te laten zien hoe knap jij je daar weer uit los kunt manoeuvreren? Inderdaad erg knap, maar helaas ook al iets te vaak gezien in het jaarlijkse dorpscircus.

Een einde… Dat moet er nu nog komen! Rozenblaadjes in het publiek. Een zangeres met een hartjesbril die met een mysterieus bedoelde stem zegt dat ze een piraat is en vliegen kan. Alles moet mooi en vrolijk zijn. En dat is dan het enige waarbij Marynka & the flowers de plank niet volledig misslaan. Vrolijk verlaat ik Paradiso, dat zit er weer op.

Marynka & the flowers
Gezien: Maandag 8 september 2008, Paradiso kelder

Geen opmerkingen: