woensdag 8 oktober 2008

Zo is een vrachtwagen op schaal ineens niet storend meer

“Do you want to take a ride in my truck?” Een verleidelijke openingszin die het altijd goed doet bij de vrouwen. Aldus de trucker op het podium. “Last Chance” is een Zuid-Afrikaanse dansvoorstelling die een keiharde truckerwereld laat zien. Een wereld waarin het uiteindelijk maar om één ding gaat; zoveel mogelijk vrouwen in je truck krijgen.

Helaas is het verhaal door het Zuid-Afrikaanse Engels soms moeilijk te volgen. En dat de twee personages op het podium elkaar steeds weer opnieuw ontmoeten maakt het geheel niet duidelijker. Wie zijn deze twee personages? Wat willen ze van elkaar? En wat brengt hun hier? De Zuid-Afrikaanse steracteur en regisseur van deze productie James Ngcoba weet deze vragen helaas niet te beantwoorden.

Gelukkig maken de dansers Nhlanhla Mahlangu en Gregory Maqoma veel goed. Zij zetten een moderne Afrikaanse dans neer, die niet enkel begeleid wordt door Afrikaanse muziek maar ook door de filmische muziek van componist Thomas Newton. Snel, langzaam, synchroon, solo, de mannen zijn van alle markten thuis. Zelden wordt een dans met zoveel overgave gebracht. Zweet parelt langs het gezicht, het publiek wordt meegesleurd en het schaarse decor, bestaande uit wat rood-wit afplaklint en blikken vrachtwagens op schaal, wordt vergeten. Geluiden van onweer wanneer het regent, enkel wat spots om de twee acteurs te verlichten, geprojecteerde sporen van vrachtwagenbanden, gepiep van wielen op een geluidsband om het naderen van een vrachtwagen aan te geven… Deze mannen zorgen ervoor dat het geen stoorfactor wordt. De dans is waar het om gaat.

Last Chance is een voorstelling die voor het Zuid-Afrikaanse festival Afrovibes naar Nederland is gehaald. Tot en met zes oktober staan Amsterdam en Den Haag in het teken van dit evenement. De rode draad van de zevende editie van Afrovibes is erotiek en de manieren waarop daar mee om wordt gegaan in Zuid-Afrika. Kom maar op met de achtste editie van dit mooie initiatief, als ook dan de voorstellingen het niveau van Last Chance halen.

Gezien: 30 september Frascati (wereldpremière)
Nog te zien tot: 4 oktober (Den Haag)

Geen opmerkingen: