woensdag 8 oktober 2008

Ik rest mijn kaas

De familie Alleman uit Meerhuizen wordt aangeklaagd door de overheid. De aanklacht luidt: ‘verwaarlozing van de democratische burgerplichten’. Vader, moeder, dochter en zoon zijn stomverbaasd. Wat hebben uitgerekend zij fout gedaan? Dit showproces, met de familie Alleman als proefkonijn, moet als voorbeeld voor het hele volk dienen.

'De Grote Verkiezingsshow’ van Het Zuidelijk Toneel is een gedurfde creatie van regisseur en artistiek leider Matthijs Rümke. Hij maakt van politiek een entertainend schouwspel waarin hij de actualiteit dicht op de huid zit. Verwijzingen naar de kredietcrisis, de PVV en Rita Verdonk maken dat het lijkt alsof de voorstelling slechts enkele weken geleden in elkaar gezet is.

Net als in het echte leven worden we tijdens deze voorstelling overspoeld door berichten van de media. Polls van geenstijl.nl, internetenquêtes en regelmatige peilingen verschijnen tussen de zittingen door op tv-schermen. Het feit dat het publiek op het begin van de avond wordt benoemd tot officiële jury in dit proces versterkt het realistische gevoel verder. Dat wordt opletten geblazen…

Een waar Internationaal Historisch Tribunaal is geïnstalleerd voor het proces ‘overheid versus burger’. Een erg bijzonder tribunaal, aangezien getuigen als Hitler, Mussolini en Freud kunnen worden opgeroepen om hun visie op de tegenwoordige democratie los te laten. Dit zorgt voor nodige vervreemdende momenten. In een superrealistisch decor dat met één beweging verandert van de rechtszaal naar het herentoilet, zien we in de familie Alleman vier types waarmee we ons allemaal op de één of andere manier kunnen identificeren en vergelijken: de vader als burgerlijke dwerg, de moeder als vredelievende zweefteef, de dochter als keiharde bitch en de zoon als agressieve anti-globalist. Met hulp van een advocaat probeert het gezin aan te tonen dat ze de democratie wel degelijk serieus neemt. Aan het publiek om daarover te oordelen.

Gelukkig is het niet alleen maar serieus wat er op het toneel gebeurt. Vooral de acteurs Mark Kraan en José Kuijpers overtuigen in bevlogen acteerwerk en zetten hun personages op een geestige manier neer. De ‘Allemannetjes’ beginnen elkaar naarmate de voorstelling vordert steeds meer op de zenuwen te werken waardoor komische ruzies ontstaan. Het is dan ook niet niks wat hun te wachten staat, mochten ze schuldig bevonden worden door de jury: afname van de Nederlandse identiteit en daarmee al hun rechten voor een periode van vijftien jaar hangt hen boven het hoofd. De rechter die dit absurde proces in goede banen moet leiden, wordt beurtelings gespeeld door de bekende nieuwslezers Philip Freriks en Harmen Siezen.

Ondanks het feit dat ‘De Grote Verkiezingsshow’ bedoeld is als entertainment, zet de show het publiek ook tot nadenken. Verwaarlozen ook wij onze democratische burgerplichten? Hoe serieus nemen we de politiek nog als we alleen nog geïnteresseerd zijn in sensatie, overtredingen, schandalen, winnaars of verliezers? Niet alleen voor geïnteresseerden in politiek maar voor iedere inwoner van Nederland is deze show een regelrechte aanrader! Zoals advocaat Tom de Ket ook zei: ik rest mijn kaas.

Gezien: dinsdag 7 oktober 2008 in Parkheater Eindhoven. ‘De Grote Verkiezingsshow’ van Het Zuidelijk Toneel (HZT). Regie: Matthijs Rümke. Spel: o.a. Philip Freriks, Harmen Siezen, George van Houts en Nannette Edens. Tournee 3 okt. t/m 20 dec.


Geen opmerkingen: