donderdag 16 oktober 2008

Legerkistjes vertrappen het rode pluche

Een Punkrockband die het in het theater gaat proberen. Mijn aandacht is getrokken. Schijnbaar was ik de enige buiten de vaste fans van de Heideroosjes en dus zat ik afgelopen Maandag in de Kleine Komedie naast talloze legerkistjes, lang onverzorgd haar, tatoeages en hanenkammen. “Verwacht het onverwachte” melden de Heideroosjes vooraf in ‘de Wereld draait door’. “Alle theaterwetten die je tot nu toe kent worden overschreden”en tot slot “De theaterbezoeker moet zich gewaarschuwd voelen”.

En aan deze bedreigingen hebben de punkrockjongens zich gehouden. Geen verhaal, geen samenhang, slechte acteerprestaties, muziek die niks doet voor het geheel en een decor wat lijkt op een vuilnisbelt met een koelkast en doodskisten, wederom onduidelijk waar dat op slaat. Wat is mij net overkomen? De hele voorstelling komt als een wervelwind voorbij en doet zijn naam “Manie! Manie!” eer aan, want manisch is het zeker. We gaan van een battle tussen Sinterklaas, de Kerstman en de Paashaas betreffende de grootte van hun versterker, naar MTV Cribs, een programma op MTV waarin sterren hun huis laten zien, om daarna een poppenkast op het podium te zien met daarin twee figuurtjes, Zoë en Louis, gespeeld door de billen van twee van de Heideroosjes. Natuurlijk wordt er iemand uit het publiek gehaald die gedwongen wordt deze twee obscene billetjes aan te raken. Waar gaat dit over? De toeschouwer blijft verwart achter.

Tja dan maar focussen op de muziek. Daar zijn ze toch beroemd mee geworden. Helaas, ijdele hoop. Ten eerste is de muziek in de minderheid, vanwege het karakter van een theater(?)show en ten tweede is de muziek die wordt gespeeld…nou ja…apart. Weinig inspirerende teksten als “Het is een nieuwe dag, ik krab wat aan mijn zak” en uiteraard ook het bekende nummer Hooligan passeren de revue. Hoewel ze toch echt beweren dat ze zachter spelen omdat ze in het theater staan, is hier weinig van te merken en als er een boodschap in zit, überhaupt in het gehele stuk, dan is deze niet echt aangekomen.

Bij deze cabaretshow worden de Heideroosjes geholpen door Remko Vrijdag van de Vliegende Panters, Martin van Waardenberg van het duo Waardenberg en de Jong en tot slot Minou Bosua van de Bloeiende Maagden. Toch niet de minsten op hun vakgebied. Zij moeten zorgen voor een nieuwe frisse kijk op de ideeën die ons punkrockbandje heeft. Mijn god, wat moeten deze ideeën vóór deze frisse wind dan wel niet zijn geweest? Het geheel lijkt een bonte avond van de vier jongens in hun tourbus.

Dan rest mij de vraag: waarom? Waarom moet deze punkrockband uit Limburg zonodig het theater in als ze toch niets doen wat met theater te maken heeft? In ‘de Wereld draait door ‘ wordt duidelijk dat de leadzanger Marco op de kleinkunstacademie zit. Misschien heeft hij de rest omgepraat? Het zal voor mij een vraag blijven.

Legerkistjes in het theater lijkt een mooie, verfrissende gedachte. Maar verder dan een mooie, verfrissende gedachte komt het na het zien van deze “manische” voorstelling, niet. Dit heeft niets met theater te maken.


De Heideroosjes, Manie Manie
Kleine Komedie, Maandag 13 Oktober
Heideroosjes: Frank Kleuskens, Fred Houben, Igor Hobus en Marco Roelofs

Geen opmerkingen: